terug | home

 

Donderdag 28 december 2006
zal een concert plaatsvinden
in samenwerking met Cultuurpodium De Speelplaats
van

Fred Piek en Sido Martens

Fungus / The Amazing Stroopwafels / Wolverlei

De folkband FungusCultuurpodium De Speelplaats heeft na een 6 tal concerten in 2006 zijn waarde bewezen in de regio. Sfeervolle locaties en steeds volle zalen en aandacht voor de artiest in een bijzondere ambiance. Als afsluiting voor het 1e jaar strijkt De Speelplaats neer in Belfeld. In de sfeervolle nieuwe dorpsherberg “Den Herberg” zal het podium gecreëerd worden voor de muzikanten Fred Piek en Sido Martens.

Een nostalgische folkconcert in Belfeld

Fred Piek was oprichter van de folkrockgroep Fungus. Fungus maakte 5 Lp’s tussen 1974 en 1978. In 1974 hadden zij succes met “Kaap’ren Vaaren”. Hoogtepunten waren verder Pinkpop en tournees in Zweden en Engeland. Samen met Wim Kerkhof begon hij in 1979 The Amazing Stroopwafels. Fred werkte mee aan de twee eerste LP’s met successen als “Ome Kobus” en “Oude Maasweg”. In 1981 verliet hij de groep om een solo LP te maken met liedteksten van Lennaert Nijgh.
Met Joost Belinfante en Friedrich Hlawatsch vormde hij in 1983 de muziektheatergroep Drie Heren. In deze periode trad hij ook op met dichter Levi Weemoedt. Na een periode in de luwte maakte hij in 1997 zijn comeback met CD “Vroeger is terug” .In 2000 werd de muziek van Fungus eindelijk op CD uitgebracht. Ter gelegenheid daarvan werden met een nieuwe bezetting van Fungus enkele speciale optredens gegeven.
In 2001 speelde hij de theatervoorstelling De Drummer en de Zanger met slagwerker Louis Debij. Momenteel geeft Fred Piek regelmatig solo-optredens, maar speelt hij ook in de bijzondere formatie Annie en de Cowboys, met o.a. Marjolein Meijers (De Berrini’s)

Nadat de Fries Sido Martens (1949) in de zeventiger jaren in eigen provincie middels allerlei muzikale uitingen (o.a. Farmers Union) enige bekendheid had verworven, kwam de nationale doorbraak in 1974 met de debuut elpee van Fungus waarop de 'single-luck hit' Kaap'ren Varen. Nederlandstalige muziek geïnspireerd op allerlei volksliedjes en in een eigentijds jasje gestoken. Landelijk succes volgt met als hoogtepunten Nederpopzien en een optreden op het befaamde Pinkpop festival. Martens gaat dan solo, speelt nog wel een kant mee op de tweede elpee van Fungus (Lief ende Leid) en maakt achtereenvolgens vier solo albums: 'Land & Water' (1975), 'Pisces' (1976), '1,2,3' (1978) en 'Nooit Genoeg' (1980). Staat wederom, maar nu solo op Pinkpop (1976) en maakt furore als support act bij o.a. Steeleye Span, The Chieftains, 10 CC, Ry Cooder en Emmylou Harris. Werkt als studio muzikant voor o.a. Peter Schaap, Inez Timmer en het duo Sundown. Na 1980 stagneert de carrière van Martens en hij verdwijnt in de vergetelheid.
In 1996 verschijnt dan, na zestien jaar radiostilte, de cd 'De Loper'.
Hierna breng Sido nog een 6 tal Nederlandstalige albums uit, de invloeden zijn folk, jazz en luistermuziek. Sido Martens tredd regelmatig solo op of doet mee aan projecten, zo trad hij recentelijk nog op met Ygdrassil.

Sido Martens.

Begin jaren 70 was de Folkrock groep Fungus, immens populair, met hits als “Kaapren Vaaren” en “Een boer ging naar de wei”. Sido Martens en Fred Piek waren beiden lid van deze Nederlandse band. De eerste en belangrijkste folkrockgroep van Nederland speelt medio jaren zeventig een voortrekkersrol binnen de vaderlandse volksmuziek. Hoewel Fungus Engelstalig begint (en zo ook eindigt) ligt het belang van de groep in haar moderne vertolkingen van historisch liedjesrepertoire uit de Nederlanden, wat Fungus bescheiden internationale erkenning oplevert.

Tijdens het concert in Belfeld zullen Fred Piek en Sido Martens eigen nummers spelen, maar uiteraard ook een set met nummers uit het alom bekende Fungus repertoire.

Donderdag 28 December 2006
Entree € 10.00
Aanvang 20.30 uur
Voorverkoop “Den Herberg” Belfeld
Sounds Venlo

Informatie Frank Schatorjé 077-3735338
Dit concert is in samenwerking met De Speelplaats.

Tot ziens in Den Herberg aan de rontonde in Belfeld.

Foto's van het concert in Den Herberg:

Sido   Piek

 


 

 

 

 

 

 

Op het podium bij Den Herberg.