terug | home

Voorzitter van Belarte, Paul Niessen schreef hierover:

Serie Winterconcerten van start met Dechovka

Zondag, 5 november a.s. gaat de serie winterconcerten van Bel-Arte van start met een optreden van de groep “Dechovka”. Voor dit optreden is gekozen voor de super gezellige Herberg van Puck en Maril Bergs waar jong en oud, rijk en arm, dik of dun, zich thuis voelt, gewoon omdat je er hartstikke welkom bent.
Wie is in hemelsnaam “Dechovka” zult u zich afvragen.
Laten we een tipje van de sluier oplichten……. Wie kent in Belfeld niet de “Belvender jungskes”, een begrip toch of niet soms. Wie kent de “Elshölzer” nog, ook zo’n begrip. Vergane glorie zult u zeggen, nou…., de beide kapellen misschien wél maar de muzikanten zéker niet. Want deze zijn, dertien man sterk, in de loop der jaren alleen maar muzikaal verder gerijpt. Hun ideaal was, en dat al sinds jáááren, om Tsjechische volksmuziek te gaan spelen. En niet zo maar volksmuziek, nee dat moest die typische Tsjechische bruiloftsmuziek worden. Bruisende muziek waar het leven en de hartstocht in tintelt, muziek waar je verliefd op wordt. Overal in den lande zijn ze gaan luisteren en kijken, op elke plek waar deze muziek gespeeld werd waren ze er bij. Langzaamaan werd het tijd om er eens zelf aan te beginnen en de eerste repetities waren een feit. Nu, na zo’n 2 jaar repeteren, zijn ze er klaar voor. Belfeld mag kennis maken met “Dechovka”. Het Tsjechische woord voor populaire blaasmuziek.

En omdat dit het eerste concert is in een serie van concerten, telkens de 1e zondag van de maanden november tot en met maart, ontvangt elke 25e bezoeker van “Dechovka” een vrijkaart (tot een maximum van 5) voor de prachtige voorstelling “Irish unplugged” op 15 februari in De Maaspoort.